Hvordan lage en spådom?

Krystallkula mi er ikke alltid helt vel kalibrert, men jeg har uansett gnikka litt på den i håp om at noe smart kommer til syne. Q4 tallene til IT-konsulentselskapet Bouvet er det jeg tenkte å gi et forsøk på.

Bare så det er sagt, så har jeg ikke lagt noe av dette inn i modellen til Veritas, kun som sagt for å vurdere kvaliteten på kula. Og for ordens skyld, FIRST Veritas eier aksjer i Bouvet.

Antall ansatte er den viktigste driveren for utviklingen i salg. Ved utgangen av Q3 hadde selskapet 1833 ansatte. I snitt i Q4 siste 5 år, har de ansatt 19 nye. Om vi legger samme tall til grunn i Q4 2021, vil gjennomsnittlig antall ansatte bli 1843. Det er 11.5% høyere enn de 1653 de hadde i Q4 20. Timeprisene økte 2.4% Å/Å i Q3, jeg gjetter samme takt i Q4 (årstakten i Q4 20 var 0.4%, litt lavere enn Q3 20 som var 0.8%, dermed har de litt mer å ta igjen dette kvartalet). Utnyttelsesgraden har vært 79.4% i snitt i Q4 siste 5 år, om jeg legger samme til grunn i Q4 2021, er dette 0.5 prosentpoeng (alternativt 0.7%) høyere enn Q4 20. Antall arbeidsdager tror jeg er det samme (var iaf det i Sverige) sammenlignet med Q4 20. Om jeg oppsummerer dette, kommer jeg til at veksten i inntekter blir 15% i Q4

Over til kostnader. Lønn er det viktigste. I Q3 økte lønnskostnadene 10.6%, hvorav lønnsøkningene var 2.9%. Antall ansatte økte 10.9%. Så lønnskostnadene økte mindre enn antall ansatte tross lønnsøkning på 2.9%. Antar dette har med mix å gjøre. Fler nyutdannede med lavere lønn enn snittet.

Kanskje denne effekten også vil vedvare i Q4. Med en økning i antall ansatte på 11.5%, vil jeg gjette at lønnskostnader øker 12%. Andre driftskostnader er litt vanskeligere. Bouvet har hatt lavere kostnader under pandemien pga mindre sosiale aktiviteter og mindre ansettelser (dessverre). Om vi sier effekten av pandemien er +/- over nå, så legger jeg til grunn at andre driftskostnader skal vokse i samme takt som salget var før pandemien (altså Q4 19). Dermed vil denne posten vokse 26% fra 44.6m i Q4 19, til 56.2m i Q4 21.

Videre legger jeg til grunn at bruttomarginen er uforandret Å/Å på 87.3% (var 88.5% i Q3) Bouvet sin «cost of sales» er innleie av eksterne konsulenter/instruktører. Om jeg legger til grunn samme rentekostnader på 1m og skattesats på 23.5% kommer jeg til et nettoresultat på 82m, opp 19% fra Q4 20. Da ville EPS blitt 80 øre for kvartalet og 2.55 kroner for hele året.

Bouvet har minimalt med CAPEX og masse cash i balansen. De betalte ordinært utbytte på 2.20 for 2020 (og 50 øre i tillegg nå i Q4). Ville gjette de vil betale ordinært utbytte på 2.30-2.40 nå, røffly 3.3% yield.

Til slutt en realitycheck av estimatene. Det er mulig min EBIT er litt for høy. Margin på 14.6% virker veldig høyt for et konsulentselskap, selv om Q4 er et sterkt kvartal sesongsmessig. Vet ikke helt hvor jeg bommer her, men det er mulig jeg må trekke ut noen millioner et eller annet sted. En analytiker jeg spurte, svarte han hadde EBIT estimat på 92.4m i kvartalet

Bouvet er ikke så skalerbart. Det liker jeg. Selv om det også er skalerbare selskaper i fondet, så gir manglende skalerbarehet, større forutsigbarhet. Litt kjedelig kanskje, men jeg får heller gjøre spennede ting på fritida.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Please reload

Vennligst vent ...