Fjordkraft – Hva skjedde??

Sjelden fått så mye pepper som for investeringen i Fjordkraft, og så langt er det helt opplagt ikke jeg som leder. Jeg tenkte med dette innlegget oppklare litt hvordan investeringsfilosofien i Veritas fungerer i praksis, hvordan modellen reagerte på tallene og hva jeg gjorde med aksjen i går. Jeg skriver egentlig innlegget mer fordi det tvinger meg selv til å forstå prosessene bedre, og over tid tror jeg det vil bidra til å avsløre svakheter i filosofien/modellen og gi bedre forvaltning. Det er altså ikke tenkt som et forsvar av investeringen, men som læring. To viktige fundamenter i filosofien jeg prøver å være klar på:

  1. Jeg skal ikke mene noe om kvaliteten på et selskap. Selv om jeg kan møte selskaper og ha et inntrykk av at de er flinke eller ikke, så har jeg ikke forutsetninger for å kunne dette bedre enn andre. Om de faktisk er flinke, så vil det vise seg i tallene. Dette er en vital del av filosofien som jeg ikke kommer til å endre. I Fjordkraft sitt tilfelle er kanskje spesielt bedriftskultur, men også evne til å tilpasse seg nye konkurrenter/teknologier (f.eks Tibber) blitt satt spørsmålstegn ved. Så jeg mener hverken at de er bra eller bedritne, tallene vil fortelle meg det.
  2. This time is not different, er også noe jeg pleier å si at oftere er rett en feil. Mange selskaper har blitt utsatt for støy, men jeg tror at om det er selskaper med høy kvalitet, så vil slik midlertidig støy heller kunne representere en god investeringsmulighet. Multiconsult og problemene med prosjektet på stortinget er et eksempel. Protector sine problemer både i Engeland og med skjeggkre er et annet. ABG mtp alle nye reguleringer som kom for noen år siden eller Bakkafrost nå lakseprisen var i kjelleren eller Kindred sine utfordringer med både bøter og problemer med sportsspill under corona kan også nevnes. Møtte en kompis i går, han tipset meg om Chipotle som et annet eksemepel, la ved et par bilder under som viser det poenget. Men igjen, noen ganger er det different, Nokia, Kodak osv er eksempler på det, og dersom det er tilfelle i Fjordkraft, så vil den ryke ut når tallene viser det. Men jeg tror om jeg alltid skulle fulgt følelsene så hadde jeg latt meg psyke ut ofte og gått glipp av mange gode investeringer. I tillegg til Fjordkraft vil jeg si BioGaia og Betsson er eksempler på selskaper i fondet som for tiden er plaget av mye støy.

Så jeg forholder meg til modellen. Jeg la ved tre tabeller under, en fra før jeg tastet inn Q4 tall, en etter, og en hvordan det så ut ved stengning. Som vi ser økte veksten ørlitt fra 13.6% til 13.8%. Denne vil alt annet like bli enda høyere fremover siden oppkjøpene de har gjort i snitt har bidratt litt under et kvartal foreløbig. Avkastning på sysselsatt kapital faller fra 49.7% til 45.7% fordi de nå har en høyere kapitalbase, men også litt fordi de hadde negative engangsposter i Q4, og de skal med som en del av totalen. Samtidig falt cash conversion fra 76.7% til 51.3% (den var faktisk hele 92.6% etter Q2) pga 2 store oppkjøp. Her straffer jeg de nok unødvendig hardt og er en liten svakhet i modellen. Over tid jevner det seg ut, men som nevnt så er modellen litt ufair mot de akkurat nå (samme var i Bakkafrost etter deres oppkjøp av SSC).

Så hva spyttet modellen ut. Jo den sa at posisjonen i Fjordkraft skulle reduseres fra ca 4.1% til ca 3.1%. Dette er litt sammensatt, fordi siden Bouvet også kom med tall, så var veldig bra, så fikk den bedre score som også påvirker totalen. Anyway, kursen starter rundt 70, jeg prøver aldri være smart på å tippe/time at den skal gå opp eller ned i transaksjoner, jeg bare gjør de. Så jeg får solgt en del på vei nedover. Det blir jo også sånn, at scoren endrer seg når kursen endrer seg. P/E falt fra 15.0 til 13.5 gjennom dagen. Dermed ble jo scoren gradvis bedre, og målvekten endte med å øke til 3.3%. Aksjene ble solgt i snitt på 65.68. Fjordkraft utgjør nå 3.37% av fondet. Oppdatert portefølje under

Jeg tror ikke på spådommer, men gjorde en rask bakpå-konvolutten analyse av deres egne spådommer fra kapitalmarkedsdagen, antar de der har tatt innover seg alle relevante datapunkter gitt støyen de er inne i. Skulle de nå disse, vil nøkkeltallene utvikle seg fornuftig fremover.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Please reload

Vennligst vent ...