FIRST Veritas oppdatering

Selskaper som representerer 60% av forvaltningskapitalen har nå rapportert tall for Q4. Det er som vanlig varierende, men i sum ganske bra. Vektet snitt for fondet viser salgsvekst på drøyt 18%, mens EBIT og EPS vokste vesentlig (to sistnevnte påvirket over at Kindred hadde lave tall i sammenlignet kvartal som gjør prosentene litt høye)

Som vi vet, kommer avkastning fra inntjeningsvekst, utbytte og reprising. Jeg alltid ønsker at selskapene skal vokse resultatene sine så raskt som mulig, men samtidig er det viktig å ikke overbetale for denne veksten. En del av grunntanken i Veritas er at jeg stoler på at tallene selskapene leverer over lang tid forteller meg sannheten om kvaliteten deres. Og så lenge denne er overlegen, er det kanskje i perioder med støy (som forhåpentligvis er forbigående) det er best å kjøpe selskapene. Et eksempel på et slikt selskap er BioGaia. De har hatt ulike problemer, blant annet har lockdown i Syd-Europa forhindret de i sine salgsprosesser. EPS i Q4 var ned 51% Å/Å. Eksempler fra tidligere har vært meglerhus (økte regulatoriske krav og prispress på kurtasje), gamblingselskaper (økte reguleringer) og diverse cyberattacks mot selskaper som har påvirket kortsiktig negativt. Mange blir psyket ut og selger, og det kan sikkert noen ganger være riktig, men historien viser at «this time is different» oftest er feil. Et annet selskap som er plaget, er Fjordkraft. Mens BioGaia’s regnskaptall er påvirket av støyen, er dette ikke tilfelle i Fjordkraft (ennå). Jeg blir stadig påminnet om at Tibber og andre konkurrenter utfordrer Fjordkraft på teknologi, at de bare er en generisk strømleverandør og at de har Forbrukerrådet på nakken pga manglende varsling av prisøkninger til kunder. I tillegg er det kaldt, og når strømprisen stiger raskt er det negativt for de. Kursen er ned 20 kroner fra toppen i fjor høst. Men jeg er sta. Fondet har kjøpt stadig mer aksjer i selskapet, ikke fordi jeg tror jeg klarer å analysere denne situasjonen bedre enn andre, men fordi med den fremdragende kvaliteten selskapet har vist gjennom 15 år, så forteller det meg at oddsen er god for at de klarer å håndtere dette også. Så får tiden vise.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Please reload

Vennligst vent ...