Husk å pakke ut budskapet

TGS kom med sin kvartalsvise oppdatering i dag tidlig, og er et godt eksempel på hvor viktig det er å sjekke hva tallene egentlig betyr, ikke bare lese ukritisk. Meldingen her

Har laget noen kommentarer under til meldingen

 • TGS skriver: Q4 salg på 118m, med 61% sekvensiell (kvartalsvis) vekst i late sales
  • Veldig ofte gir det et skjevt bilde å sammenligne kvartaler etter hverandre. Det blir solgt mer is på sommeren og fler ski-kort på vinteren, sånn er det bare, mer ryddig å sammenligne år-over-år. TGS har generellt sterkt sesongmessig kvartal i Q4, tipper det er fordi oljeselskapene skal bruke opp årsbudjettet sitt da. År over år hadde TGS 49% fall i salget. Vi får se nå i Q1 (som stort sett er mye lavere enn Q4) om TGS fortsatt sammenligner kvartal over kvartal
  • Totalt salg vokste 46% Q/Q, mens TGS fremhever late sales som vokste 61% Q/Q. Resten (er vel mest prefunding salg) vokste 23% om jeg regnet riktig. Det er sikkert fair å trekke frem late sales som viktig, men det er samtidig klassisk å alltid trekke frem den divisjonen/segmentet som går best. Alle kan ikke være bedre enn snittet..
 • De skriver ned biblioteket med USD 70-90m. (Skylde på eksterne faktorer som oljeprisen). Dette skriver de er «non-cash»
  • Bokverdiene har vært for høye og ikke blitt kontinuerlig avskrevet/amortisert raskt nok. Sagt på en annen måte har resultatene vært oppblåste tidligere. Nå tar TGS da denne nedskrivningen, og jeg antar mange holder dette utenfor som en «engangseffekt» (selv om det har skjedd før), selv om den helt klart skal være med i regnestykkene
  • At det er non-cash er jo riktig akkurat nå. Men en gang var det cash. Det er jo penger de har investert, som de nå har konstatert har blitt mindre verdt.
 • Til slutt skriver de at de har god kostnadsstruktur og sterk balanse som muliggjør videre utbytte og investeringer.
  • Tenker at dette er mest koseprat for å pakke inn resten av budskapet, og ikke har så mye nyhetsverdi. De betale utbytte ved å bruke av ekisterende kontantbeholdning samt at fallende salg kan frigjøre kundefordringer og gi positiv kontantstrøm, men på sikt må selskapet tjene penger om utbyttet skal vedvare

Nå kommer Q4 tallene rett rundt hjørnet, og som vi ser er resultatvarslene allerede på vei, så følg med, og alltid let etter nøytrale/objektive fakta.

2 thoughts on “Husk å pakke ut budskapet

 1. Takk for en god kommentar, med kritisk blikk på kvartallstallene til TGS.

  Hvor er det best å holde seg oppdatert på porteføljen i fondet? Synes endel av fondssidene har svært gamle oversikter, fra eksempelvis mai/juni.

 2. Takk! Jeg skal skrive en nå i dag eller i morgen. Ellers er det stort sett bare å spørre meg på Twitter, så legger jeg ut oppdatert portefølje. Jeg tror jeg fikk mailen din i meldingen her, så skal sende den der også

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Please reload

Vennligst vent ...