Noen selskaper er bedre enn andre – og de forblir best

Bildet over er fra orkanen Sandy i New York i 2012, og bygget som lyser opp er hovedkontoret til Goldman Sachs, drevet av egne generatorer. Jeg synes det illustrerer godt at det er store forskjeller i kvaliteten på selskaper, og noen skiller seg ut positivt.

Jeg skal vise noen eksempler som illustrerer dette poenget, og at her funker mean-reversion sjelden på lang sikt. Selv om aksjekursen kan variere mye på kort sikt og være preget av markedets humør, tror jeg at sett over mange år vil den gi et god bilde på kvaliteten og verdiskapningen i selskapene. Derfor har jeg brukt denne som illustrasjon i dette tilfellet.

Solid balanse og lave kostnader har gjort Ryanair til en vinner
Elisa gruser sine nordiske telekom-konkurrenter
Atlas Copco er også totalt overlegne sine rivaler
Bouvet er i en helt egen liga
Å bette på at spreaden mellem TGS og PGS vil stenge har stort sett blitt dyrt
Bakkafrost (og Salmar) med stort forsprang til resten
Skulle jo nesten ikke tro AF Gruppen var i samme industri som de andre

Finne gode turnaround-caser er utrolig vanskelig fordi de er så sjeldne. Goldman Sachs gjorde en stor studie av dette for noen år siden med tittelen «From Zero to Hero» der dette også i korte trekk var konklusjonen. John Templeton’s sitat passer bra her

Så jeg tror det er en farlig strategi å kjøpe de nest eller tredje beste selskapene i tro om at når marginen kommer opp på nivået til lederen så blir alt bra. Stick with the winners

4 thoughts on “Noen selskaper er bedre enn andre – og de forblir best

  1. Takk for artikkel! Spørsmålet er om de flinke selskapene har bedre DNA enn de andre selskapene eller om det bare er toppsjefen som er ekstraordinær. Hadde Ryan Air hatt samme utvikling uten Michael O’Leary? Og hvordan vil det gå med Bouvet nå som de får ny toppsjef? Jeg følger spent med. 🙂

    1. Heisann, det er et godt spørsmål. Tipper det varierer litt hvordan type toppsjef som funker. Anbefaler boka om Micheal O’Leary (A Life In Full Flight), legedarisk bok. Uten at jeg vet, vil jeg gjette at Micheal O’Leary funker bedre i Ryanair enn Bouvet.. Jeg tror Bouvet vil gå strålende også med ny sjef. Sjefsbytte går stort sett bra i gode selskaper. AF Gruppen har hatt vellykkede sjefsbytter, Apple også har jo godt bra tross tap av en tilsynelatende uerstattelig person. Men tiden vil vise!

  2. Hallo Thomas og takk for din innsikt.
    Har du noen god forklaring på hvilke feil det er som blir gjort i Mowi kontra Bakkafrost. Med den hovedeieren du har i Mowi sliter jeg med å forstå at det blir godtatt hvis ledelsen gjør opplagte feil.

    1. Heisann! Mowi er bra, men Bakkafrost er ekstremt bra. Det er nærmest mission impossible å bli så bra tror jeg. Kanskje noe av strategien med verdiskjede, geografi, eller kanskje organisasjonsstruktur utgjør forskjellene. For de operasjonelle tallene er også helt klart i favør av Bakkafrost

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Please reload

Vennligst vent ...