Fortnox – Rebalansering i praksis

Aksjekursen til Fortnox åpnet opp rundt 11% i dag. Fant ingen nyheter på selskapet, men leste at et meglerhus hadde tatt opp dekning og var positive. Veldig hyggelig, men for meg gjør ikke det at selskapet er verdt mer enn i går. Modellen min fra stengning i går så slik ut

Men når jeg oppdaterte litt etter åpning i dag så den slik ut

Hva skjedde her? Jo for det første har aksjekursen steget masse, dermed har vekten i fondet økt fra 8.44% til 9.31%. For det andre har target-vekten gått ned fra 8.38% til 7.81%. Grunnen til det er helt enkelt at aksjen har blitt dyrere. P/E har steget, og i FIRST Veritas liker jeg bedre å handle på tilbud, så jo høyere verdsettelse, jo mindre liker jeg noe alt annet like (og selvsagt motsatt). Så scoren til selskapet er lavere, dermed target-vekten. Da er det bare en ting å gjøre, nemlig spyle ut aksjer. Dette er noe jeg gjør selv for å spare kurtasje og ha kontroll på hviken kurs jeg får. Etter nedsalget er FIRST Veritas igjen i vater

Så dette ga da 1.58% ekstra cash (fra 9.31% til 7.73% vekt) i tillegg til 1% som er target-cash. Hva brukte jeg pengene på? Vel, siden både portefølje-vekter og target-vekter summerer til 100% er det nå avvik et annet sted. Det kan være et resultat av både dagens øvrige kursbevegelser, men også aksjer fondet lå skjevt fra før. I dag var dette primært Kindred jeg har kjøpt (lå skjevt fra før), men også kjøpt litt EVO og Novo Nordisk.

Dermed funker rebalanseringen helt motsatt av et indeksfond, som har høyere vekt jo større markedsverdien til et selskap har (uavhengig av om det stiger pga høyere inntjening eller bare reprising)

Har også skrevet en artikkel tidligere som berører samme tema litt.

https://www.firstfondene.no/aktuelt/2020/hvor-lenge-bor-du-eie-en-aksje

4 thoughts on “Fortnox – Rebalansering i praksis

  1. Hei Thomas!

    Jeg vil takke deg for instruktiv informasjon og tanker du deler med oss som ikke har kunnskapen du bestitter om aksjer og markedet.
    Har veldig sansen for måten du jobber på og Veritas er det største fondet jeg eier i portefølgen min.

    Hilsen fra fornøyd fondseier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Please reload

Vennligst vent ...